top of page

DRAMAQUEEN: DRAMATIK I DESS RENASTE FORM

READINGS AV DRAMAN

Dramaqueen är en podd som erbjuder både lyssning och film med den klassiska, nyskrivna och oprövade dramatiken i kortformat. Välkända och nybakade skådespelare tar sig an texter genom readings, som är en enklare läsning av dramat. 

Tillsammans med gästande dramatiker, dramaturger, kritiker, forskare och scenkonstnärer erbjuder vi också ett fördjupande samtal om dramatik som ger uppslag om hämnd, kärlek, död, sexualitet och frigörelse. Allt som får pulsen att öka. Samtalet leds av den etablerade Scenpodden-duon Rebecca Örtman (konstnärlig ledare) och Karin Helander (teaterkritiker och teaterprofessor). Dramatik har alltid funnits i mänsklighetens historia. Dramatik är lustfyllt, eggande och en lisa för själen. Genom dramatik kan du pröva och ompröva dina egna roller, se fler perspektiv och få tillgång till hela ditt känsloregister.

Sedan 2009 har RATS Teater och Klevgränd samarbetat i en rad produktioner där dramatik och teknik samspelat, t ex “Antigone i Husby”, “EXIL – fria poeter på flykt”, Maryam al Hilja och många fler. Rebecca Örtman är initiativtagare och Konstnärlig ledare för Dramaqueen. Nyligen tilldelades Rebecca Stockholms stads kulturstipendium för sitt innovativa arbete som regissör och dramatiker.

Först ut var urpremiären den 8 juli 2020 av “De sista rummen” av Lars Norén med Gunilla Röör, Johan Ulveson, Ann Petrén och Shebly Niavarani i rollerna. Producerad med stöd från Stockholms universitet, förlag Lars Natten Norén AB. Rättigheterna har löpt ut. När Dramaqueen blir rika förnyas rättigheterna!

Den andra produktionen "En sten i magen" kommer att representera Sverige i Havanna, under barnboksfestivalen 10-20 februari 2022. 

 

Den tredje  produktionen är "Jag minns ett liv som inte var mitt" av Jila Mossaed är skriven direkt för Dramaqueen.

Den fjärde och senaste produktionen är "Dagmar" av vår egen Rebecca Örtman med Amanda Ooms, Malin Mases Arvidsson, Sofia Bach, Kajsa Ernst, Rakel Benér Gajdusek, Felicia Löwerdahl och Elina Norén Sandberg.

Fler spännande pjäser ligger i pipline, håll er uppdaterade, bli vän med oss på Facebook och Instagram.

bottom of page